50-60 forintos tojásnál nem is gondolnánk arra, hogy a hajunkra kenjük. Pedig egy tojásos hajpakolás felveszi a harcot a hajhullással szemben, és segít újra megerősíteni a hajszálakat. És a boltokban kapható drága termék helyett igazán belefér az az 50-60 forint.

Mi a jó hajpakolásban?

Ezreket elköltünk szépészeti és kozmetikai termékekre, pedig nem is gondolnánk, milyen egyszerű és pénztárcabarát a hajpakolás házilag. Korábban 10 bevált receptet is mutattunk már, és nagy részükben a tojás is fontos szerepet kapott>>

Tojással és olívaolajjal a selymes hajért

Egy tojássárgáját 2 evőkanál olívaolajjal keverjük el. Apránként, hogy jól eldolgozható legyen, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető legyen. Nedves hajra kenjük fel, majd minimum egy órára fedjük le. De azzal sincs gond, ha egész este a fejünkön marad. Samponnal mossuk le, és a hatás máris érezhető.

Méz és tojás a legszárazabb hajra

Egy tojássárgáját 3 kanál mézzel elkeverünk, és már kész is. Felturbózhatjuk egy kis almaecettel is, ha akad otthon. Mehet a hajra és ezzel el is indul a gyógyulás.

Így segít a tojásos hajpakolás

Több oldal is foglalkozott már azzal, hogy a tojás magas fehérje, vitamin és aminosav tartalma miatt az egyik legjobb dolog, hogy tápláljuk és egészségessé varázsoljuk a hajunkat. Külsőleg és belsőleg is használhatjuk, de mindkét módszerben egy közös biztosan van: a tojásos hajpakolás elősegíti a haj növekedését, megelőzi a haj töredezettségét és kihullását.

A HáziPatika is foglalkozott már a témával: „Néhány évtizeddel ezelőtt nagyon divatosak voltak a tojással készült samponok, hiszen ezek erősítették, selymessé, puhává és fényessé tették a hajunkat. Két tojásból, egy fél doboz natúr joghurtból és egy teáskanál mézből mi magunk is igen hatékony hajápoló "balzsamot" keverhetünk. A pasztát kenjük fel a nedves hajra és fejbőrre, alaposan masszírozzuk be, húzzunk a fejünkre egy zuhanysapkát, és hagyjuk hatni a tojásos keveréket fél óráig. Nagyon alaposan mossuk meg utána samponnal a hajunkat! A joghurt és a méz helyett citromot is használhatunk, ez utóbbi pakolás-változat élénkebbé teszi a hajszínt (különösen a szőkéknek érdemes kipróbálni), emellett segít abban is, hogy a hajunk dúsabbnak tűnjön.”

A tojásos hajpakolás alapja a sárgája

„A tojás egyetlen sejtből (petesejtből) és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás sárgája; ezt a tápanyagraktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.” (Wikipédia)

A tojássárgája nagy mennyiségben tartalmaz A-, D- és E-vitamint, amelyek mind szükségesek a haj növekedéséhez. Ha egy pici olívaolajjal keverjük ki, akkor ennek a tojásos hajpakolásnak köszönhetően a száraz hajunk újra erős és fényes lesz.

Ahogy korábban írtunk már róla, nem csak esztétikailag zavaró a zsíros haj, de a kezelése is nagyon nehéz. A hajunk kinézete és fizikai állapota sok mindent elárul viselőjéről: az egészségi és lelki állapotot.

A zsíros haj egyik forrása a stressz, ezzel összekapcsolódva a hormonális egyensúly zavara, a nem megfelelő étkezés okozza a zsírosodást. De természetesen a nem megfelelően megválasztott kozmetikumok is okozhatnak ilyen tüneteket. Ez azonban az évszakok és a klíma változásával is módosulhat, de a gyógyszeres kezelés is előidézhet zsíros hajat. Sokan azt mondják, a zsíros hajra a megoldás a sűrű hajmosás. De miért zsírosodik? A fejbőr és a hajhagymák faggyúmirigyei zsírt termelnek, hogy megvédjék a fejbőrt a kiszáradástól. Ráadásul segít a hajszálakat rugalmassá tenni. A túlzott faggyútermelés miatt gyorsan zsírossá válik a haj, ami miatt egyre többször mosunk hajat, de a túlzott hajmosás is serkenti a faggyútermelést. Ördögi kör…

A zsíros haj a fejbőrt is károsítja, ugyanis elzárja a pórusokat, amitől pattanásos lesz a fejbőr és könnyen bejuthatnak fertőzések. A zsíros hajra is van egy remek tojásos hajpakolás recept, amihez 2 tojásfehérjét keverj össze 1 evőkanál mézzel és 1 evőkanál olívaolajjal. Masszírozd el jól a fejbőrödön és a hajadon, majd hagyd megszáradni. Ez után lemoshatod vízzel. Érdemes 1-2 hetente megismételni.

És mi segíthet még? Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.